top
Wydarzenia:

„Seks w wielkim mieście” – odcinek pod tytułem „Kuchnia w stylu amerykańskim”

„Seks w wielkim mieście” powrócił. Kontynuacja kultowego serialu sprzed lat, zatytułowana „I tak po prostu”, przenosi nas do współczesnych wnętrz Nowego Jorku. Charlotte (Kristin Davis) oglądamy często w jej kuchni – bardzo amerykańskiej. Czym charakteryzuje się kuchnia w stylu amerykańskim?

3
Seks w wielkim mieście. Przestronne wnętrze kuchni z wyspą. W otwartej przestrzeni wnętrza jest też strefa jadalniana znajdująca się pod rzędem okien.
Fot. serwis prasowy Sub-Zero/Wolf

Po pierwsze przestrzeń

Duża przestrzeń, dużo słońca i mebli, obowiązkowa wyspa, wiele detali i doskonałe urządzenia kuchenne oraz biel, często wybierana przez Amerykanów jako dominujący kolor. Kuchnia w stylu amerykańskim tym się charakteryzuje. „Seks w wielkim mieście” prezentuje na przykładzie kuchni Charlotte najważniejsze cechy stylu amerykańskiego. Wnikliwy obserwator dostrzeże też w kuchni bohaterki serialu funkcjonalność i głęboko przemyślane uporządkowanie. Na tle bieli wybijają się drobne detale w odcieniach złota, srebra i czerwieni. Nośnikiem tego ostatniego koloru są duże pokrętła kuchni Sub-Zero/Wolf, w Ameryce uznawanej za ikonę.

Kuchnia w stylu amerykańskim. Nowoczesna kuchnia z wyspą i drewnianymi wykończeniami.
Fot. serwis prasowy Sub-Zero/Wolf

Luksusowe materiały, klasyczne wykończenia

Kuchnia w stylu amerykańskim różni się od europejskiej. Przede wszystkim należy pamiętać, że Amerykanie uwielbiają duże przestrzenie. Poza Nowym Jorkiem, gdzie czasem ich brakuje (co akurat nie jest problemem Charlotte, zamieszkującej luksusowy apartament przy Park Avenue), praktycznie wszystkie domy czy apartamenty są w Stanach Zjednoczonych znacznie większe niż na naszym kontynencie. Podobnie jest z kuchniami. Kuchnia w stylu amerykańskim najczęściej jest otwarta na salon i znajduje się w dostępnej dla gości części mieszkania, w odróżnieniu od tej bardziej prywatnej, z sypialniami, gabinetami. Od lat 70. ubiegłego wieku kuchnia w stylu amerykańskim nie może obyć się bez wyspy.

Kuchnia w stylu amerykańskim. Z zabudową z naturalnego drewna, dużą kuchnią stalową, nad którą są zielone płytki i duży stalowy okap.
Fot. serwis prasowy Sub-Zero/Wolf

Kuchnia w stylu amerykańskim

Kuchnia w stylu amerykańskim ma zabudowę z frontami z litego drewna. Praktycznie nie spotyka się frontów wykonanych z płyt meblowych, co ma oczywiście znaczący wpływ na koszt wykonania. Drewno takie jak: dąb, orzech, sosna lub wiśnia to materiały wykorzystywane najczęściej, a szafki i szafy są przy tym wypełnione szufladami, wieszakami, schowkami i obrotowymi półkami do przechowywania wszystkiego, począwszy od garnków i patelni, po przyprawy, ręczniki i ściereczki kuchenne. Dominantą kolorystyczną jest bądź odcień naturalnego drewna, bądź biel, jak u Charlotte. Kuchnia w stylu amerykańskim ma wiele cech stylu rustykalnego, dlatego znajduje się w niej sporo dekoracji, pudełeczek, słoiczków i rozmaitych akcesoriów.

Kuchnia w stylu amerykańskim. Z drewnianą zabudową pomalowaną na biało, dużą stalową kuchnią z charakterystycznymi pokrętłami. Dwa piekarniki w zabudowie.
Fot. serwis prasowy Sub-Zero/Wolf

Seks w wielkim mieście – styl zza oceanu

– Amerykanie uwielbiają w kuchni drewno, ale lubią też akcenty ze stali nierdzewnej – mówi Maciej Michalak z showroomu amerykańskiej marki urządzeń kuchennych Sub-Zero/Wolf Poland. – Z niej wykonany jest najczęściej okap, chłodziarka oraz obudowy piekarników i kuchni. To, co przemawia do gustów amerykanów to po prostu trwałość – dodaje.

Urządzenia w kuchni muszą też być duże, dlatego Amerykanie lubią rozwiązania typu French Door: ogromne chłodziarko-zamrażarki z podwójnymi drzwiami i szufladami. Na te potrzeby już w latach 40. ubiegłego wieku trafnie odpowiedział Westye F. Bakke, tworząc w swoim garażu rodzinną firmę. Jej historia jest niczym spełnienie amerykańskiego snu. W kuchniach jego krajanów znajdziemy również rozbudowane kuchenki gazowe, podwójne piekarniki, miksery stojące i profesjonalne ekspresy do kawy. Wszystkie te urządzenia mają zapewniać najwyższy poziom przygotowywania posiłków.

Kuchnia w stylu amerykańskim. Z drewnianymi szafkami pomalowanymi na niebiesko, dużą stalową kuchnią, nad którą wisi duży okap, wyspą i otwartymi dekoracyjnymi regałami.
Fot. serwis prasowy Sub-Zero/Wolf

W Ameryce wszystko jest większe, więc i kuchnie są większe. Wszystko też ma swoje wydzielone miejsce i podporządkowane jest temu, by ułatwić przyrządzanie posiłków oraz przechowywanie żywności. – To stylowe, pełne światła i naturalnych materiałów pomieszczenia. Ich sercem są wysokiej klasy urządzenia, których nie powstydziłby się profesjonalny kucharz – mówi Maciej Michalak z Sub-Zero/Wolf Poland.

Sub-Zero/Wolf

Kultowa amerykańska marka urządzeń kuchennych takich jak chłodziarki, kuchnie, piekarniki, winiarki i mniejsze akcesoria AGD. Historia firmy sięga lat 40. ubiegłego wieku, kiedy to Westye F. Bakke projektuje w swojej piwnicy pierwszą chłodziarkę. Sub-Zero/Wolf nadal pozostaje w rękach rodziny jej założyciela. Urządzenia cechuje najwyższa jakość wykonania, unikalna technologia, trwałość i energooszczędność. Wyróżniają się one również ponadczasową estetykę, która zawsze idzie w parze z funkcjonalnością.

Showroom marki Sub-Zero/Wolf znajduje się w Warszawie przy ul. Jara 4/1.