Rozmowy ze smakiem. Co architekci wiedzą o kuchni?
Architekci i projektanci z Wielkopolski wzięli udział w pierwszym spotkaniu z cyklu „Rozmowy ze smakiem” zorganizowanym przez firmy Cosentino i PEKA. Wydarzenie odbyło się w showroomie PEKA. Gościem specjalnym była dr Jo Jurga, o podniebienia gości zadbał szef Grzegorz Filozof.


Rozmowy ze smakiem
Uczestnicy spotkania „Rozmowy ze smakiem” w showroomie PEKA w Swarzędzu sprawdzili właściwości popularnych powierzchni ultrakompaktowych Dekton i konglomeratów kwarcowych Silestone z oferty hiszpańskiego producenta Cosentino, zapoznali się z nowoczesnymi rozwiązaniami firmy PEKA ułatwiającymi prace w kuchni i posłuchali wykładu dr Joanny Jurgi, projektantki produktu i przestrzeni, innowatorki i wykładowczyni.
Dekton od Cosentino
Produkowane przy użyciu najnowocześniejszych technologii materiały wykończeniowe Cosentino dają możliwość wykreowania kuchni i łazienek, w których wzór zapoczątkowany na blacie kontynuowany jest na ścianie, zabudowie i podłodze. Wielkoformatowe powierzchnie ultrakompaktowe Dekton, popularnie zwane spiekami kwarcowymi, oraz konglomeraty Silestone, odporne na zaplamienia i inne czynniki zewnętrzne, umożliwiają montowanie jednoelementowych blatów, bez cięć i połączeń. Podczas spotkania Cosentino zaprezentowało najnowsze materiały nie tylko na blaty kuchenne, ale też okładziny frontów mebli i ścian, które mogą spotkać się w kuchennych aranżacjach z innowacyjnymi rozwiązaniami PEKA.
Systemy PEKA
„Rozsądnie zaprojektowane pomieszczenie to przestrzeń, w której każdy mebel ma swoje uzasadnienie funkcjonalne, a zarazem wszystkie szafy, regały, półki i akcesoria tworzą jedną zgraną i dobrze wyglądającą całość” – uważają specjaliści z PEKA. Dostępne w ofercie firmy ekskluzywne systemy do wnętrz szafek umożliwiają takie zaprojektowanie mieszkania, że niezależnie od wielkości, wygląda ono schludnie, estetycznie i jest funkcjonalne. Systemy kuchenne do zabudowy oraz akcesoria, takie jak carga, wyjeżdżane narożniki, wkłady na sztućce, pozwalają zaaranżować kuchnię, w której przygotowanie posiłku sprawia radość. Mogli się o tym przekonać goście spotkania, bo na ich oczach przyrządzał potrawy Grzegorz Filozof. Znany szef kuchni związany był przez większość swojej kariery z Poznaniem, w którym tworzył i prowadził przez lata Avocado Restaurant & Wine, Restaurację Sarbinowską, szkolił w akademiach kulinarnych oraz brał udział w wielu wydarzeniach gastronomicznych.
Ilustracje: serwisy prasowe firm Cosentino i PEKA