top
Wydarzenia:

Ceramika z doliny Rodanu

Jars Céramistes to francuska manufaktura wytwarzająca ceramikę, którą pokochali wielcy szefowie kuchni i kreatorzy domowych przyjęć. Wybieramy się w podróż do korzeni marki założonej w połowie XIX w.

4
Jars Céramistes - stół nakryty, naczynia, wazonik, w tle ładna stara ściana

Udajemy się na południe Francji do działającej od ponad 150 lat manufaktury Jars Céramistes. Założona w 1857 roku w Anneyron w departamencie Drôme w dolinie Rodanu przez Pierre’a Jarsa, nazwę wzięła od nazwiska właściciela. Do dziś firma, która wyrosła z rodzinnego warsztatu, działa na tym samym terenie. Dolina Rodanu to najważniejszy region winiarski na południu Francji. Żywe są tu tradycje ceramiczne i papiernicze. Z tego zakątka Francji pochodzi zwyczaj jedzenia ślimaków.

Milowe kroki Jars Céramistes

W ostatnich dekadach historii Jars Céramistes kilka wydarzeń wybija się na plan pierwszy. W 1995 roku, gdy na rynku ceramiki dominowała biała porcelana, manufaktura wypuściła kolekcję Tourron – naczyń w żywych kolorach o miękko zaoblonych krawędziach. Jak na ówczesne czasy było to rewolucyjne rozwiązanie. Pionierskim posunięciem okazało się również rozpoczęcie współpracy w 2010 roku z wybitnymi szefami kuchni i projektantami, wśród których znalazły się India Mahdavi i Sarah Lavoine. W tamtym czasie nie było to ani popularne, ani oczywiste. Wymagało wizji, śmiałego patrzenia w przyszłość i odwagi. Podobnie jak pięć lat później wprowadzenie kolekcji Wabi, z kamionki szamotowej, inspirowanej japońską filozofią wabi-sabi. Pamiętajmy – był rok 2015. Uświadommy sobie, kiedy w Polsce zaczęła być popularna estetyka wabi-sabi.

Jars Céramistes - stół przykryty obruse, wazon z kwiatami polnymi i talerze, jedna tonacja barw
Ceramika Jars w ascetycznej aranżacji

Rzemieślnicza tradycja

Marka Jars Céramistes jest wierna rzemieślniczej tradycji. Jako Przedsiębiorstwo Żywego Dziedzictwa (EPV) wytwarza swoje wyroby ręcznie we Francji. Proces ręcznej produkcji ceramiki składa się z dziesięciu etapów: od formowania i pokrywania szkliwem, po wypał w wysokiej temperaturze. Jak policzono, średnio konieczne jest wykonanie 21 czynności wymagających pracy ludzkich rąk. Dla Jars Céramistes pracują całe rodziny. Ceramicy przekazują sobie wiedzę i umiejętnosci z pokolenia na pokolenie.

Bogactwo szkliw

Do wytwarzania ceramiki manufaktura używa własnej masy zrobionej z naturalnych, starannie wyselekcjonowanych materiałów pozyskanych od certyfikowanych dostawców, którzy odpowiedzialnie gospodarują złożami. Surowce łączone są zgodnie z pilnie strzeżoną recepturą. Biel kamionki, jaka jest uzyskiwana, zapewnia piękne efekty szkliwienia po wypale w wysokiej temperaturze. Tradycyjne techniki szkliwienia marka Jars Céramistes wzbogaciła o własne doświadczenia. Ceramicy osiągają bogatą paletę barw i efektów – żywych, głębokich, krystalicznych, spękanych, matowych, błyszczących. Po szkliwieniu następuje wypał nazywany grand feu.

Jars Céramistes - puste naczynia na stole oświetlone słońcem
Słońce podkreśla prosty, bezpretensjonalny charakter naczyń Jars

Z inspiracji naturą

Kolekcji ceramiki marka ma obecnie w portfolio siedem – bardzo różnorodne, zarówno pod względem form, jak i barw oraz rodzajów szkliwienia. W palecie kolorów są i subtelne pastele, i intensywne ziemiste odcienie, a nawet słoneczny żółty.

Dla projektantów Jars cennym źródłem inspiracji jest natura, a jej odzwierciedlenie znajdujemy z organicznych kształtach i kolorach podpatrzonych w przyrodzie. Źródłem natchnienia dla twórców jednej z kolekcji były pamiątki z plaży, dla autorów innej ogrody południa Francji, a dla projektantów kolejnej – kultura Japonii.

Ceramikę Jars łatwo komponować na zasadzie mix & match, bo przedmioty z różnych kolekcji pasują do siebie. Łączy je wspólny ponadczasowy styl.

Jars Céramistes - aranżacja stołu z naczyniami i dzbankiem z roślinami
Ceramika Jars efektownie prezentuje się w aranżacjach w jednej tonacji barw

Niepowtarzalny styl

Każde z naczyń wygląda bardzo autentycznie, każde nosi ślad ludzkiej dłoni. Obcowanie z tą ceramiką stanowi przyjemność – patrząc na nią i dotykając jej ma się wrażenie kontaktu z przedmiotem wyjątkowym, który poprawia smak potraw i wpływa na jakość życia.

Nic dziwnego, że naczynia z doliny Rodanu wybierają takie sławy kuchni francuskiej jak: Anne-Sophie Pic, Christophe Aribert, Arnaud Donckele, Jean Sulpice, którzy powierzyli Jars Céramistes wykonanie swojej spersonalizowanej zastawy stołowej.

W ramach firmy działa laboratorium, będące specjalistyczną pracownią, która zajmuje się produkcją na zamówienie. Produkcja ceramiki odbywa się w sposób zrównoważony. Manufaktura wykorzystuje naturalne surowce. Nadwyżki materiałów, wody, masy ceramicznej, a także ciepło z pieców do wypału, są odzyskiwane i wykorzystywane ponownie w tutejszych warsztatach.

Jars Céramistes - puste naczynia w metalowym ażurowym koszyku
Formy i kolory naczyń Jars nieomylnie wskazują na źródło inspiracji – naturę południa Francji

Jars Céramistes w Polsce jest obecne dzięki Aleksandrowi Jakobowi z RerumNatura.fr, który reprezentuje markę w naszym kraju.

Ceramikę kupić można w warszawskim showroomie Linie i w jego internetowym sklepie.

Zdjęcia: serwis prasowy Jars Céramistes