top
Wydarzenia:

Karina Snuszka: słońce, figi i leniwe niedziele. Kuchnia we francuskiej posiadłości architektki

Swoje miejsce w południowej Francji Karina Snuszka znalazła przypadkiem, choć woli myśleć, że było jej przeznaczone. Posiadłość mająca ponad dwa stulecia wymagała renowacji, ale przecież trafiła w ręce architektki. Kuchnia przeszła największą metamorfozę.

2
Kuchnia w starym francuskim domu, wyposażona w nowoczesne sprzęty, ze stołem na środku

– Słonecznej ostoi, z dala od zgiełku miasta, szukałam latami. Miały być Włochy, w końcu znam je od dzieciństwa, ale to właśnie Akwitania rozkochała mnie w sobie bez pamięci. I ten dom! Wystarczyło jedno spojrzenie – wspomina Karina Snuszka, architektka i współzałożycielka studia Mood Works.

Ponad dwustuletnia posiadłość wymagała renowacji. Największą̨ przemianę przeszła kuchnia. Stworzyłam ją na nowo, choć nie zapomniałam o zachowaniu historycznych elementów. Szacunek i choćby minimalne nawiązanie do okolicy i historii budynku, to w moim odczuciu powinność́ dobrego architekta wyznaje Karina Snuszka.

Kuchnia Kariny Snuszki, architektka, ubrana w podomkę, stoi przy kuchenne wyspie, w tle duża metalowa lodówka

Kuchnia ze stołem na środku, przy stole krzesła z bordowym obiciem, nad kamiennym blatem efektowny żyrandol, w głębi zabudowa w stylu francuskim

Kuchnia: jakość́, funkcjonalność, estetyka

Kuchnia współwłaścicielki studia Mood Works zachwyca dzięki użyciu szlachetnych materiałów drewna i kamienia. Nie brakuje w niej śmiałych rozwiązań. Kocham łączyć́ style. Z jednej strony ta przestrzeń́ jest neutralna, a z drugiej są̨ też elementy zaskoczenia obicia siedzisk w kolorze rubinu, masywny żyrandol lub metaliczna chłodziarko-zamrażarka marki Sub-Zero/Wolf wskazuje autorka projektu.

Jak podkreśla architektka, kuchnia powinna być miejscem, w którym po prostu chce się przebywać. Owszem, należy pamiętać o estetyce, ale nie wolno zapomnieć o funkcjonalności tego miejsca. Dobre sprzęty gospodarstwa domowego: lodówka, kuchenka, piekarnik w nie warto zainwestować stwierdza Karina Snuszka.

Kuchnia: zlew z baterią z wysoką wylewką, kuchnia gazowa, nad nią okap, w głębi lodówka

Kuchnia: widok na szafkę z otwartymi drzwiczkami, na półkach zastawa stołowa

Kuchnia: ujecie przez blat stołu, na którym stoi jedzenie, w głębi kuchenka z okapem

La joie de vivre

Kuchnię Kariny Snuszki wypełniają zapachy świeżo upieczonego ciasta figowego i lokalnych przypraw. Tutaj czas płynie wolniej. Uwielbiam piec, gotować́ bez pośpiechu, od serca. To dla mnie forma relaksu. Kocham gościć́ rodzinę̨, przyjaciół, a nierzadko naszych bliższych i dalszych sąsiadów wylicza. Jednak na pytanie o ulubioną porę̨ dnia, odpowiada bez wahania. Chociaż̇ lubię̨ długo pospać́, to jeszcze bardziej lubię̨ te moje leniwe, niedzielne poranki w kuchni. W piżamie, z kubkiem kawy i dobrą książką̨ w dłoni… U boku mojego partnera. W swojej francuskiej kuchni architektka znalazła miejsce dla chłodziarko-zamrażarki Sub-Zero/Wolf z linii Classic. Model French Door w Warszawie można obejrzeć w showroomie marki. O urządzeniach Sub-Zero/Wolf piszemy także w artykule poświęconym kuchniom w stylu amerykańskim. Można dowiedzieć się o nich także z tekstu o sprzetach Sub-Zero/Wolf: Co Andy Warhol w nich widział i dlaczego stały się kultowe?

Zdjęcia: serwis prasowy Sub-Zero/Wolf