top
Wydarzenia:

ÄNG w Ästad Vingård – pełna smaku współczesna interpretacja szklarni

Szklarnia wywrócona na lewą stronę albo pryzmat pośrodku pola – ostry i gładki. Tak o restauracji ÄNG będącej częścią kompleksu winnicy Ästad Vingård mówią jej twórcy z pracowni Norm Architects.

2
Norm Architects - budynek szklarni na środku pola
Fot. Jonas Bjerre Poulsen / serwis prasowy Norm Architects

Ästad Vingård jedna z największych w kraju winnic, położona jest przy lokalnej drodze w pobliżu miejscowości Ästad w południowo-zachodniej Szwecji, ale odznaczona gwiazdką Michelina offowa restauracja jest od niej oddalona – stoi pośrodku pola z rozległymi bukowymi lasami Åkulla na horyzoncie. Posiłek zaczyna się więc spacerem, to preludium doświadczenia nie tylko kulinarnego. Po kilku minutach marszu oczom ukazuje się lśniący szklany budynek. Wewnątrz zaskoczenie – żelazna konstrukcja stanowi, jak mówią architekci, wyrafinowaną, współczesną interpretację szklarni wywróconej na lewą stronę. Prosty wystrój harmonizuje z otoczeniem.

Kultura japońska i szwedzka natura

W aranżacji użyto mebli japońskiej marki Karimoku. Drewniane i kamienne rzeźby o organicznych kształtach stworzył na zamówienie norweski artysta Anders Pfeffer Gjengedal (Løvfall), inspirację czerpiący m.in. z tańca (sam ma doświadczenie w balecie), a dekoracje ścienne artystka z Kopenhagi Sara Martinsen. Dopełnieniem są dzieła samej Natury, czyli bloki skalne.

Norm Architects tak tworzą

– Zainspirowani japońskimi ogrodami Karesansui, znanymi ze swojego transcendentnego piękna, udaliśmy się do Växjö, aby wybrać głazy z kamieniołomu. Od nieżyjącej już legendy, Masatoshiego Izumi, nauczyliśmy się bowiem widzieć surowe piękno kamienia i tego, że rzeźba już w nim jest, wystarczy jej poszukać. Teraz wielkie kamienie witają gości wyłaniających się z ciemności piwniczki z winami – opowiadają architekci z Norm Architects. Także naczynia są w ÄNG unikatowe – powstały we współpracy ze studiem Bonni Bonne. Uzupełniają je prace Ulli Bang oraz Viki Weiland.

Teraz czas na rozkosz dla podniebienia: w menu degustacyjnym jest 19 dań haute-cuisine opracowanych przez Filipa Gemzella, który wraz z zespołem bada skandynawską naturę i współpracuje z producentami podzielającymi filozofię zrównoważonego rozwoju i rolnictwa ekologicznego. Gospodarze, obiecując stymulujące doświadczenie związane z jedzeniem, winem (pochodzącym z lokalnej winnicy, ale serwowane są też rzemieślnicze trunki z Europy), architekturą, designem i sztuką, zapowiadają, że na wizytę w ÄNG trzeba zarezerwować co najmniej 4,5 godziny.

Norm Architects - sala w restauracji, w głębi cała przeszklona ścian, przy barze rząd krzeseł

Norm Architects - kanapy i stoliki w restauracji

Lokalalizacja: Ästad 10, gmina Varberg, Szwecja

Projekt: Norm Architects, normcph.com

Klient: Åstad Vingård

Rok ukończenia inwestycji: 2022

Zdjęcia: Jonas Bjerre Poulsen / serwis prasowy Norm Architects