Co Andy Warhol w nich widział i dlaczego stały się kultowe?
Amerykanie pokochali kuchnie i chłodziarki Sub-Zero/Wolf. Reklamowali je Andy Warhol i Frank Lloyd Wright. „Pod nie” powstawały projekty wnętrz. Urządzenia zagrały w niejednym filmie i serialu.
3
Kuchnia i chłodziarka Sub-Zero/Wolf wyglądają bardzo podobnie do swoich przodków sprzed kilku dekad. W zasadzie niemal nie zmieniły wyglądu. Co jakiś czas tylko je nieco odmładzano. Ich design stawił opór szybko zmieniającym się modom. Bez względu na to, czy tę kuchnię i chłodziarkę wstawi się do wnętrza nowoczesnego, klasycznego, czy rustykalnego, pasują do aranżacji. Zawdzięczają to prostym, geometrycznym kształtom i stalowemu wykończeniu.

Chłodziarka z szybą
Urządzenia z serii PRO są bardzo charakterystyczne. To zasługa szyby w drzwiach, przez którą widać przechowywane warzywa, napoje i inne produkty oświetlone zamontowanym w środku światłem LED. Wykonane są wewnątrz i na zewnątrz ze stali szlachetnej pochodzącej w 75% z recyclingu. Chłodziarko-zamrażarki z linii PRO 48 to sztandarowy produkt amerykańskiej marki Sub-Zero. – By żywność pozostawała dłużej świeża, seria PRO nowej generacji jest wyposażona w najbardziej zaawansowany system filtrowania powietrza opracowany we współpracy z NASA – mówi Maciej Michalak z showroomu Sub-Zero/Wolf Poland. – Co 20 minut powietrze jest czyszczone z gazu etylenowego, bakterii i wirusów. Dzięki temu produkty spożywcze pozostają wielokrotnie dłużej świeże. Z kolei optymalne warunki do przechowywania żywności zapewnia podwójny system chłodzenia: większą wilgotność w chłodziarce, a bardzo suche i zimne powietrze w zamrażarce – twierdzi ekspert.

Kuchnia, którą polecał Andy Warhol
Wolnostojący model piekarnika Wolf ma spore wymiary i wyrafinowane detale, jak rząd 8 lub 10 dużych pokręteł. W zależności od modelu służą do sterowania 4, 6 lub 8 palnikami. Są wersje z grillem i płytą teppanyaki służącą do opiekania mięsa bądź ryb niemal bez tłuszczu. Kolor pokręteł można dobrać do kolorystyki całego wnętrza. Do wyboru są czarne, złote, srebrne, szare, mosiężne lub czerwone i to właśnie te ostatnie nadają wyrazisty rys kuchniom Wolf. Różne są również kolory okalających pokrętła ramek – stalowe lub mosiężne. Daje to możliwość zindywidualizowania wyglądu kuchni na wiele sposobów. – Na szczególną uwagę w warstwie technologicznej zasługują piekarniki z funkcją podwójnej konwekcji – mówi Maciej Michalak z Sub-Zero/Wolf Poland. – Sprawia ona, że potrawy opiekają się równo na całej powierzchni. Co więcej, piekarniki te znakomicie służą także utrzymywaniu temperatury potraw. Są nieocenione m.in. w przypadku większych przyjęć – uważa Maciej Michalak. By na własne oczy zobaczyć, dlaczego Amerykanie uznali te urządzenia za wyjątkowe, trzeba udać się do showroomu marki Sub-Zero/Wolf w Warszawie przy ul. Jara. O kuchniach w stylu amerykańskim piszemy także w artykule „Seks w wielkim mieście” – odcinek pod tytułem „Kuchnia w stylu amerykańskim”.

Sub-Zero/Wolf
Sub-Zero/Wolf to amerykańska marka urządzeń kuchennych takich jak chłodziarki, kuchnie, piekarniki, winiarki i mniejsze akcesoria AGD. Firma ma swoje korzenie w latach 40. ubiegłego wieku, kiedy to Westye F. Bakke zaprojektował w swojej piwnicy pierwszą chłodziarkę. Sub-Zero/Wolf nadal pozostaje w rękach rodziny jej założyciela. Urządzenia cechuje wysoka jakość wykonania, unikatowa technologia, trwałość i energooszczędność. Wyróżniają się również ponadczasową estetykę, która idzie w parze z funkcjonalnością.
Zdjęcia: serwis prasowy Sub-Zero/Wolf




